20 mei 2022
Podcasts zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ook het bedrijfsleven is inmiddels druk aan de slag gegaan met tal van corporate podcasts. Maar hoe maak je nou een succesvolle zakelijke podcast? Met deze 5 tips, ben je verzekerd van een goede start.
Format
Een luisteraar weet graag wat hij kan verwachten, wanneer deze ervoor kiest om zijn of haar tijd aan jouw podcast te besteden.
Blijft de luisteraar via jouw podcast op de hoogte van de laatste trends in jouw branche? Helpt de podcast de luisteraar het ontwikkelen van zijn of haar algemene kennis? Leert de luisteraar via jouw podcast hoe de hotshots uit jullie branche over de laatste actuele ontwikkelingen denken? Of kan de luisteraar juist even lekker ontspannen luisteren naar de ervaringen van zijn of haar peers?
Werk vanuit het doel van jouw luisteraar naar een duidelijk en gestructureerd format en stem deze zo goed mogelijk op hem of haar af.
Design
Een goede podcast is natuurlijk een fantastisch visitekaartje voor je bedrijf of organisatie. En net als een visitekaartje lever je die liever niet af aan je doelgroep als een verfrommeld propje dat je net uit je broekzak haalt. Dit is jouw kans om een visueel en auditief herkenningspunt van jouw podcast te maken. Een uiting van de merkpersoonlijkheid van jouw bedrijf of organisatie.
Zorg dus voor een boeiende titel, een sterk logo, een pakkende intro tune en overige huisstijl elementen. Voer deze elementen vervolgens ook door in al je socials die gerelateerd zijn aan jouw podcast, zoals Instagram, Facebook, Youtube, Spotify, Apple podcast, etc.
Zo zorg je ervoor dat je jouw podcast optimaal onder de aandacht kunt brengen bij je doelgroep en verbeter je de connectie die je luisteraars met jouw podcast ervaren.
Productie
Voor de productie van jouw zakelijke podasts zijn er twee opties. Je kunt de technische productie uitbesteden aan een professionele podcaststudio of je kunt de podcast zelf produceren.
Heb je een beperkt budget en voldoende tijd? Dan kun je wellicht proberen zelf een podcast te produceren. Je zult dan apparatuur aan moeten schaffen en jezelf bekend moeten maken met de montage en bewerking van geluidsopnames. Houd er dan ook rekening mee dat je voldoende tijd moet reserveren om de opnames te begeleiden en de noodzakelijke werkzaamheden uit te voeren.
Heb je echter voldoende budget om de productie uit te besteden aan een professionele partij, dan krijg je hier uiteraard een aantal voordelen voor terug. Een professionele studio kan je helpen met een vakkundige moderator, de uitwerking van een professioneel format, professionele opnames met hoogwaardige apparatuur, kundige nabewerking door ervaren editors, afkoop van eventuele muziekrechten, ontwikkeling en inrichting van jouw podcastkanalen, de implementatie van jouw podcast op de diverse kanalen (Spotify, Apple podcast, etc.) en inzicht in de prestaties van jouw podcast.
Bovendien zal de combinatie van deze voordelen impact hebben op de kwaliteit en het succes van jouw podcast en kun je door deze uitbesteding je eigen tijd beter besteden.
Pilot
Het maken van een podcast is een creatief proces, waarbij veel verschillende variabelen bij elkaar komen. Je hebt de belangen van jouw bedrijf, jouw gasten en jouw doelgroep waar je rekening mee dient te houden. Je hebt een goede voorbereiding, uitvoering en nabewerking, maar hoe het eindresultaat uit de verf komt, blijft deels een vraagteken.
Het is daarom verstandig om altijd te beginnen met het draaien van een pilot. Een pilot is een proefaflevering, waarbij je de gehele productie van een podcast uitvoert, zonder de noodzaak of het doel om het eindresultaat ook werkelijk te gebruiken. De pilot stelt je in staat om te ervaren wat het resultaat is wanneer je alle geplande variabelen bij elkaar brengt.
Zo kun je jouw format, het productieproces, de voorbereiding van je gasten, de vormgeving en alle andere zaken die er bij de productie van jouw podcast komen kijken, aanscherpen voordat je aan de slag gaat met de productie van een volledige serie. Zo verbeter je de kwaliteit van jouw podcast en voorkom je eventuele hiaten in jouw verdere productieproces.
Frequentie
Voordat je aan de slag gaat met het maken van jouw zakelijke podcast, is het belangrijk om na te denken over de frequentie waarmee je afleveringen online publiceert. Voor een zakelijke podcast adviseren we bij de Amsterdamse Podcast Studio om te kiezen tussen de volgende 3 opties.
Seriematig
“Seriematig publiceren”, wil zeggen dat je in één keer een serie van bijvoorbeeld 3, 6, 9 of 12 afleveringen publiceert. Het voordeel van deze methode, is dat je jouw luisteraar in staat stelt om zich in één keer volledig te verdiepen in jouw zakelijke podcast. Een verwacht nadeel van deze methode kan zijn dat je de luisteraar niet triggert om frequent terug te keren naar jouw kanalen. Dit nadeel is echter achterhaald. Doordat podcasts on demand geluisterd kunnen worden, bepalen luisteraars vaak zelf waar en wanneer ze jouw podcast willen luisteren. Volledig beschikbare podcasts zien luisteraars dan ook regelmatig komen, gaan en terugkeren.
Maandelijks
Een maandelijkse publicatie is een veel voorkomende keuze voor zakelijke podcasts. De reden hiervoor is, omdat bij een maandelijkse frequentie de productiekosten voor veel partijen te overzien blijven. Ook blijven de publicaties frequent genoeg voor de doelgroep om betrokken te blijven met het beluisteren van de podcast. Wel is het belangrijk om bij de start van je podcast gelijk 3 afleveringen beschikbaar te stellen, zodat jouw doelgroep voldoende content heeft om mee te starten en binding te ontwikkelen met jouw podcast.
Wekelijks
Een wekelijkse publicatie is kostbaar. Je zult toch 52 afleveringen per jaar moeten produceren en dit gaat uiteraard gepaard met een bepaald prijskaartje. Dit is dus vooral weggelegd voor grotere bedrijven en organisaties voor wie continue verbinding met de doelgroep belangrijk is en waar ruimere marketingbudgetten beschikbaar zijn. Door wekelijks te publiceren vestigt een bedrijf of organisatie zich stevig als een baken van kennis en innovatie in haar branche. Een absolute kans voor elke marktleider.